STIRI ARTICOLE  

Vreau sa devin Consultant in Lactatie1. Informatii despre cursul de EDUCATIE IN LACTATIE

2. Examenul IBLCE


 

 

 Asociatia ProMAMA are ca scop atat promovarea, protectia si sustinerea importantei alaptarii pentru mama, copil, familie si intreaga societate, cat si pregatirea de personal specializat in alaptare si promovarea profesiei de Consultant in Lactatie.

Cursul de Educatie in Lactatie si Alaptare este conceput si predat de catre d-na Marta MURESAN, medic primar pediatru, doctor in medicina, IBCLC si coordonatorul pentru Romania al IBLCE.

Cursul a fost organizat pentru prima oara in 2010-2011 la recomandarea profesorului Claibourne Dungy, presedintele Bordului International de Examinatori consultanti de lactatie (IBLCE).CERTIFICARI obtinute de Asociatia 
ProMAMA 
pentru Cursul de Educatie in Lactatie:

Cursul de Educatie in Lactatie ProMAMA figureaza in "Directory of Course Providers" pe siteul Asociatiei Internationale a Consultantilor de lactatie (www.ilca.org) si pe siteul IBLCE.org, la "LEAARC’s list of approved courses" - organizatie care atesta ca programele acreditate sunt leaderi in domeniul educatiei in lactatia umana. 

 

Comitetul de aprobare si acreditare a cursurilor de lactatie (LEAARC), sustinut de Asociatia Internationala a Consultantilor de Lactatie (ILCA), de Bordul International de Examinatori ai Consultantilor de lactatie (IBLCE) si de Academia Americana de Pediatrie (AAP) a aprobat cursul ProMAMA de "Educatie in Lactatie". Astfel, cursul Asociatiei ProMAMA devine singurul din Romania si al treilea din Europa (dupa Danish Committee for Health Education si Deborah Robertson din UK) recunoscut de cel mai inalt for pentru aprobarea educatiei in lactatie. Cursul nostru este recomandat de ILCA si IBLCE pentru inscrierea pentru examenul IBLCE. Presedintele LEAARC, Cheryl Benn afirma despre importanta aprobarii LEAARC: "This distinction provides a reliable indicator of educational quality to employers, insurers, counselors, educators, governmental officials, and the public, based on the fact that the education program adheres to established criteria and standards of the profession".


Informatii despre curs in detaliu la sectiunea Curs de Educatie in Lactatie necesar examenului IBLCE

Pentru a fi eligibil ca si candidat la examenul IBCLE, candidatul trebuie:

 • sa fie un cadru medical calificat: dentist, dietetician, moasa, asistenta, terapeut ocupational, farmacist, kinetoterapeut sau fizioterapeut, medic sau doctor in medicina, logoped sau terapeut (psiholog).
 • SAU sa aiba o educatie sanitara minima (vezi pe www.iblce.org la Resources la iblce documents, si in josul paginii noatre la documentesi formulare necesare examenului "Health Sciences Educational Guide"): 
 • 8 cursuri de cate un trimestru/semestru la o institutie de invatamant superior (scoala postliceala, facultate, universitate) din 8 subiecte: Biologie, anatomie, fiziologie umana, dezvoltarea si cresterea sugarului si copilului, introducere in cercetarea clinica, nutritie,psihologie sau aptitudini de consiliere sau comunicare, sociologie sau sensibilitate culturala sau antropologie culturala
 • si cate un curs de educatie sanitara oferit de o institutie de educatie superioara sau educatie continua,cursuri on-line pe www.health-e-learning (link: https://www.health-e-learning.com/courses/background-health) si pe www.lactationtraining.com (linkul:http://www.lactationtraining.com/our-courses/online-courses/iblce-additional-general-education-package): Prim ajutor, documentatie medicala, terminologie medicala, protectia muncii si siguranta cadrelor medicale, etica pentru cadrele medicale, precautii universale si controlul infectiilor.
SI
 • sa absolve in ultimii 5 ani un curs (acreditat de LEAARC-International Lactation Education Accreditation Council) de minimum 90 de ore de educatie in lactatie in engleza sau minimum 90 de ore de curs in alta limba. (A guide to Lactation Courses pe www.iblce.org)
SI
 • sa aiba experienta practica in domeniul lactatiei (BC-breastfeeding clinical hours) de minim 1.000 de ore.


Calea I pentru eligibilitate:

 • personalul medical care lucreaza in sanatatea materno-infantila si este licentiat sau calificat de a lucra clinic in una din profesiile medicale;
 • consilieri acreditati sa acorde consiliere mamelor si lucreaza sau sunt voluntari intr-o organizatie care supervizeaza practica lor clinica (ex. Le Leche Liga, Asociatia Australiana de Alaptare), care sunt liderii grupurilor de sprijin mama. Pe langa cursul obligatoriu de  90de ore in romaneste  sau in engleza, trebuie sa urmeze cate un curs acreditat din fiecare disciplina in: anatomie si fiziologie; sociologie; consiliere si comunicatie; dezvoltarea copilului; nutritie; terminologie medicala.

Calea II pentru eligibilitate:

 • persoane care au absolvit un Program Academic Specific de Lactatie (Institutii in SUA).

Calea III pentru eligibilitate:

 • program Pre-aprobat – inclusiv minimum 500 de ore directe de supervizare clinica.

Orele de consiliere in lactatie (BC - Breastfeeding Counseling Hours - )

 • Orele BC sunt orele petrecute ajutand mama sa alapteze, consultanta personala, fata in fata (sa fie cel putin 50% pana la 100% din orele BC) sau prin telefon / e-mail (pana la 25% din orele BC), sau in grup ( clase de educatie in alaptare, clase antenatale de parinti - pana la 25% din orele BC).
 • Orele BC sunt valabile numai daca persoana este calificata pentru munca pe care o desfasoara in timpul consultantei mamelor si daca consultanta se desfasoara sub supraveghere.
 • Orele BC pentru un singur serviciu, se calculeaza din orele totale de lucru pe saptamana (in procente: ore BC/sapt / total ore lucrate/sapt X 100) multiplicate cu nr total de ore lucrate pe anii pe care se calculeaza, defalcat procentul de consiliere personala, prin telefon, mail sau consultanta de grup.

Examenul IBLCE consta in 173 de intrebari grila cu grad de dificultate postuniversitara (73 de intrebari cognitive + 101 de fotografii).

Examenul cuprinde intrebari din disciplinele:

 • anatomia materna si infantila (19-33)
 • fiziologie si endocrinologie materna si infantila (19-33)
 • nutritie materna si infantila si biochimie (10-16)
 • imunologie materna si infantila si boli infectioase (10-16)
 • patologie materna si infantila (19-33)
 • farmacologie si toxicologie matrna si infantila (10-16)
 • psihologie, sociologie si antropologie (10-16)
 • parametrii de crestere si de dezvoltare (10-16)
 • interpretarea cercetarii (4-8)
 • tematica de etica si legislatie (4-8)
 • echipament pentru alaptare si tehnologie (19-33)
 • tehnici in alaptare (19-33)
 • sanatate publica (4-8)

Examenul cuprinde intrebari din perioadele cronologice:

 • preconceptie (2-7)
 • prenatal (9-17)
 • perinatal (9-17)
 • prematuritate (9-17)
 • ziua 0-2 (19-31)
 • ziua 3-14 (19-31)
 • ziua 15-28 (19-31)
 • 1-3 luni (9-17)
 • 4-6 luni (9-17)
 • 7-12 luni (2-7)
 • peste 12 luni (2-7)
 • principii generale (40-53)

Examenul din 2011 s-a organizat de catre IBLCE, in fiecare an si in Romania, la Cluj-Napoca.

Incepand din 2016 IBLCE organizeaza examenul  de 2x/an, o data in Aprilie (4 -5) examen pe computer, in limba engleza (si in Romania) in centre Pearson
Viu ( in Romania asemenea centre sunt la Bucuresti, Cluj, Timisoara, Brasov, Iasi si Constanta) si a doua oara in Octombrie (3 -5) in scris in 13 limbi, in diferite locatii din toata lumea.In Romania examenul din Octombrie se va da tot pe computer, in limba engleza.

Raspunsurile la intrebarile de la examen sunt trimise pentru corectare prin computer de psihometricianul IBLCE dupa ce validitatea fiecarei intrebari e verificata de Comitetul de revizuire al examenului.


IBLCE (International Board of Certified Lactation Consultant Examiner) este o coorporatie nonprofit care creeaza si administreaza programul de acreditare pentru consultantii de lactatie. Este acreditata de Comisia Nationala a Statelor Unite pentru agentiile certificante.Comitetul organizatiei este ales dintre experti in alaptare din toata lumea: spitale, practica comunitara, educatori de lactatie (traineri), grupuri sprijin mama, cadre care pregatesc medici sau cadre medicale sau cadre cu teza de doctorat in domeniul lactatiei.Organizeaza si administreaza examenul international pentru consultantii de lactatie (www.iblce.org).Reprezentanta pentru Europa este condusa de Ilse Bichler iar coordonatorul IBLCE in Romania a fost dr. Muresan Marta pana in 2017, iar acum este Dorina Coroi, IBCLC.

In prezent sunt 28.8220 de IBCLC in lume, in 101 de tari.


 

 

 
ILCA (International Lactation Consultants Association) este organizatia profesionala, neguvernamentala a consultantilor de lactatie. Promoveaza dezvoltarea profesionala si recunoasterea consultantilor in lactatie. Are 4.000 de membrii si functioneaza in 51 de tari din toata lumea.
Statutul de membru se poate obtine de toti cei care au grija de mama si copil, indiferent de nationalitate, religie sau rasa (consultanti in lactatie, asistente, medici, educatori pentru nastere, moase, nutritionisti, cadre medicale din maternitati, cadre din invatamantul pentru medici si asistente, din cercetare).
Asociatia ProMAMA Center este partener ILCA.
ILCA are statut de corespondent cu UNICEF si relatii oficiale cu OMS. Publica revista profesionala "Journal of Human Lactation" si un buletin informativ in format electronic pentru membrii asociatiei, intitulat "Globe" (informeaza despre activitatea asociatiei). Are si un departament de publicatie carti (
www.ilca.org).


Documentele si formularele necesare pentru examenul din 2017 - 2018
(www.iblce.org)

 1. Candidate Information Guide 
 2. FAQs
 3. Clinical Competencies for the Practice of IBCLCs
 4. Key Dates
 5. List of Recognised Health Professions
 6. Heath Science education Guide
 7. IBLCE Credential Manager Guide for Initial Applicants
 8. Lactation Specific Clinical Practice Calculator
 9. Exam Day Tip
 1. Recertification by CERPs/Exam Guide
 2. Individual CERPS Guide
 3. Recertification Credential Manager Guide